search
menu menu_open

FPP i CALPE: Bezpłatna pomoc dla przedsiębiorców

5 maja 2020

Jak zapewnić bezpieczeństwo epidemiologiczne przy odmrażaniu gospodarki?

Odmrożenie gospodarki i uruchomienie obiektów w branżach hotelowej, gastronomicznej czy kosmetycznej wymaga wdrożenia szeregu środków ochrony epidemiologicznej pracowników i klientów. Skuteczne mogą być profesjonalne Plany Higieny, uwzględniające środki i zasady zapewniające bezpieczeństwo epidemiologiczne. Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) oferuje wszystkim przedsiębiorcom bezpłatną pomoc ekspertów w przygotowaniu obiektów do przyjmowania klientów. Wystarczy zgłosić się na adres: porady@federacjaprzedsiebiorcow.pl.

Federacja ogłosiła także konkurs na firmę najlepiej przygotowaną do prowadzenia działalności w obliczu zagrożenia pandemią, przy jednoczesnym zapewnieniu skutecznej ochrony dla pracowników i klientów. Wyróżnione przedsiębiorstwa otrzymają tytuł

„Strefa Bezpieczna od COVID-19”

. Zgłoszenia można nadsyłać na adres:

konkurs@federacjaprzedsiebiorcow.pl

.


„Dotychczas utrzymanie czystości lokali użyteczności publicznej wydawało się bardzo proste – w końcu każdy z nas sprząta w domu. Epidemia koronawirusa pokazuje jednak, jak wymagające jest to zadanie – musi być realizowane profesjonalnie, by było skuteczne. To szczególnie ważne dziś – gdy mycie i dezynfekcja mogą uchronić wiele osób przed zakażeniem koronawirusem. Ułożenie prawidłowych procedur utrzymania czystości – zwanych Planami Higieny – wcale nie jest prostym zadaniem. Trzeba pamiętać, że sama dezynfekcja nie wystarczy – stosowanie jej na nieumyte powierzchnie może być nieskuteczne. Trzeba stosować środki chemiczne nieszkodliwe dla zdrowia i powierzchni, a środki do dezynfekcji muszą posiadać dokument dopuszczający używany środek do obrotu na terenie RP, wpisany do Wykazu Produktów Biobójczych. Ponadto pranie odzieży ochronnej i robocznej musi być realizowane w reżimie sanitarnym. To tylko kilka wytycznych – eksperci FPP pomogą przedsiębiorcom przygotować Plany Higieny dostowane do ich obiektów”

– podkreśla

Jolanta Sergot-Kowalska, ekspert Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP)

.


Podstawowe elementy ochrony epidemiologicznej:

•    Środki ochrony indywidualnej dla pracowników /maski, rękawice ochronne/

•    Dozowniki do mydła z nabojami jednorazowymi

•    Zamknięte dozowniki do papieru

•    Środki biobójcze do rąk w bezpiecznych dozownikach

•    Profesjonalne środki chemiczne do sprzątania

•    Zastosowanie profesjonalnego Planu Higieny dostosowanego do charakteru obiektu

•    Zintensyfikowanie prac czyszczących w obiekcie

•    Maksymalne wykorzystanie technik bezdotykowego czyszczenia i dezynfekcji oraz dezynfekcji parowej

•    Oczyszczacze powietrza


Czego należy unikać?

•    Suszarek nadmuchowych

•    Ręczników wielorazowego użytku

•    Maszyn, środków chemicznych i sprzętu przeznaczonego do użytku domowego

ogólny / Partnerzy_kampanii.jpg