FPP i CALPE: Bezpłatna pomoc dla przedsiębiorców
5 maja 2020
Odmrożenie gospodarki i uruchomienie obiektów w branżach hotelowej, gastronomicznej czy kosmetycznej wymaga wdrożenia szeregu środków ochrony epidemiologicznej pracowników i klientów. Skuteczne mogą być profesjonalne Plany Higieny, uwzględniające środki i zasady zapewniające bezpieczeństwo epidemiologiczne. Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) oferuje wszystkim przedsiębiorcom bezpłatną pomoc ekspertów w przygotowaniu obiektów do przyjmowania klientów. Wystarczy zgłosić się na adres: porady@federacjaprzedsiebiorcow.pl.
Federacja ogłosiła także konkurs na firmę najlepiej przygotowaną do prowadzenia działalności w obliczu zagrożenia pandemią, przy jednoczesnym zapewnieniu skutecznej ochrony dla pracowników i klientów. Wyróżnione przedsiębiorstwa otrzymają tytuł
„Strefa Bezpieczna od COVID-19”
. Zgłoszenia można nadsyłać na adres:
konkurs@federacjaprzedsiebiorcow.pl
.
„Dotychczas utrzymanie czystości lokali użyteczności publicznej wydawało się bardzo proste – w końcu każdy z nas sprząta w domu. Epidemia koronawirusa pokazuje jednak, jak wymagające jest to zadanie – musi być realizowane profesjonalnie, by było skuteczne. To szczególnie ważne dziś – gdy mycie i dezynfekcja mogą uchronić wiele osób przed zakażeniem koronawirusem. Ułożenie prawidłowych procedur utrzymania czystości – zwanych Planami Higieny – wcale nie jest prostym zadaniem. Trzeba pamiętać, że sama dezynfekcja nie wystarczy – stosowanie jej na nieumyte powierzchnie może być nieskuteczne. Trzeba stosować środki chemiczne nieszkodliwe dla zdrowia i powierzchni, a środki do dezynfekcji muszą posiadać dokument dopuszczający używany środek do obrotu na terenie RP, wpisany do Wykazu Produktów Biobójczych. Ponadto pranie odzieży ochronnej i robocznej musi być realizowane w reżimie sanitarnym. To tylko kilka wytycznych – eksperci FPP pomogą przedsiębiorcom przygotować Plany Higieny dostowane do ich obiektów”
– podkreśla
Jolanta Sergot-Kowalska, ekspert Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP)
.
Podstawowe elementy ochrony epidemiologicznej:
• Środki ochrony indywidualnej dla pracowników /maski, rękawice ochronne/
• Dozowniki do mydła z nabojami jednorazowymi
• Zamknięte dozowniki do papieru
• Środki biobójcze do rąk w bezpiecznych dozownikach
• Profesjonalne środki chemiczne do sprzątania
• Zastosowanie profesjonalnego Planu Higieny dostosowanego do charakteru obiektu
• Zintensyfikowanie prac czyszczących w obiekcie
• Maksymalne wykorzystanie technik bezdotykowego czyszczenia i dezynfekcji oraz dezynfekcji parowej
• Oczyszczacze powietrza
Czego należy unikać?
• Suszarek nadmuchowych
• Ręczników wielorazowego użytku
• Maszyn, środków chemicznych i sprzętu przeznaczonego do użytku domowego