Komitet Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
Komitet Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej jest miejscem dialogu zainteresowanych członków Federacji Przedsiębiorców Polskich i Krajowej Izby Gospodarczej problematyką sektora rolno-żywnościowego.
Zakres działań Komitetu:
- Monitorowanie prac nad strategią UE Farm to fork.
- Lobbing na rzecz okresów przejściowych i dodatkowych funduszy na dostosowanie gospodarstw rolnych.
- Informacja dla konsumentów o dobrostanie zwierząt.
- Promowanie zrównoważonych wzorców konsumpcji produktów spożywczych.
- Monitorowanie prac nad prawodawstwem dot. materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Promocja wykorzystania instalacji OZE.
- Monitorowanie prac nad wdrożeniem Zielonego Ładu oraz Sustainable Carbon Cycles oraz ich potencjalnego wpływu na konkurencyjność polskiego rolnictwa.
- Analiza możliwości modernizacji polskiej hodowli.
- Prace nad propozycją reformy Inspekcji rolniczych.
- Cyfryzacja Rolnictwa przy udziale organów państwa – pozyskiwanie informacji z państwowych baz danych.